Colesterolul este o substanță grasă (lipide) vitală pentru funcționarea normală a organismului. Este produs în principal de ficat, dar poate fi găsit și în unele alimente.

Să ai un nivel excesiv de ridicat de lipide în sângele tău (hiperlipidemia) poate avea un efect asupra sănătății tale.


Colesterolul ridicat în sine nu provoacă de obicei niciun simptom, dar îți crește riscul de afecțiuni grave de sănătate.

Colesterolul este transportat în sânge de proteine. Când cele două se combină, se numesc lipoproteine.

Cele două tipuri principale de lipoproteină sunt: 
  • lipoproteină de înaltă densitate (HDL) – transportă colesterolul catre celule și înapoi la ficat, unde este fie descompus fie eliminat ca  deșeu; din acest motiv, HDL este denumit „colesterol bun”, iar nivelurile mai ridicate sunt mai bune;
  • lipoproteină cu densitate scăzută (LDL) – transportă colesterolul către celulele care au nevoie de el, dar dacă există prea mult colesterol pentru celule, care nu poate fi utilizat, acesta se poate acumula în pereții arterelor, formand placile de aterom, ceea ce duce la ateroscleroza; din acest motiv, LDL este cunoscut sub numele de “colesterolul rău

Cauzele colesterolului ridicat

Mulți factori diferiți pot contribui la un nivel ridicat de colesterol din sânge, inclusiv factori de stil de viață precum fumatul, o dietă nesănătoasă și lipsa de exerciții fizice, precum și o afecțiune de bază, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul.


Colesterolul are patru funcții principale, fără de care nu am putea supraviețui:

  • contribuie la structura pereților celulari;
  • formeaza acizi biliari digestivi în intestin;
  • permite organismului să producă vitamina D;
  • permite corpului să produca anumiți hormoni;
Colesterolul ridicat este un factor de risc semnificativ pentru boala coronariană și o cauză a atacurilor de inimă .

O creștere a colesterolului face parte din procesul care îngusteaza arterele, numită ateroscleroză . În ateroscleroza, placile de aterom determină restricționarea fluxului sanguin.

Reducerea consumului de grăsimi din dietă vă ajută să gestionați nivelurile de colesterol. În special, este utilă limitarea alimentelor care conțin:

  • Colesterol: Acesta este prezent în alimentele animale, carne și brânză.
  • Grasimi saturate: Acestea sunt prezente în unele tipuri de carne, produse lactate, ciocolată, produse de panificație, prăjituri și alimente prelucrate.
  • Grasimi trans: Acestea sunt prezente în unele alimente prăjite și prelucrate.
Greutatea excesivă sau obezitatea poate duce, de asemenea, la creșterea nivelului de LDL din sânge. Factorii genetici pot contribui la cresterea colesterolul. Persoanele cu hipercolesterolemie familială moștenită au niveluri foarte ridicate ale LDL.
Alte afecțiuni care pot duce la niveluri ridicate de colesterol includ:
  • diabetul
  • afectiuni ale ficatului sau rinichilor
  • sindromul ovarului polichistic
  • sarcina si alte conditii care cresc nivelul hormonilor feminini
  • glanda tiroidă subactivă
  • medicamente care cresc colesterolul LDL și scad colesterolul HDL, cum ar fi progestine, steroizi anabolizanți și corticosteroizi