Colesterolul este o substanță grasă (lipide) vitală pentru funcționarea normală a organismului. Este produs în principal de ficat, dar poate fi găsit și în unele alimente.
Să ai un nivel excesiv de ridicat de lipide în sângele tău (hiperlipidemia) poate avea un efect asupra sănătății tale.
Colesterolul ridicat în sine nu provoacă de obicei niciun simptom, dar îți crește riscul de afecțiuni grave de sănătate.
Cele două tipuri principale de lipoproteină sunt:
- lipoproteină de înaltă densitate (HDL) – transportă colesterolul catre celule și înapoi la ficat, unde este fie descompus fie eliminat ca deșeu; din acest motiv, HDL este denumit „colesterol bun”, iar nivelurile mai ridicate sunt mai bune;
- lipoproteină cu densitate scăzută (LDL) – transportă colesterolul către celulele care au nevoie de el, dar dacă există prea mult colesterol pentru celule, care nu poate fi utilizat, acesta se poate acumula în pereții arterelor, formand placile de aterom, ceea ce duce la ateroscleroza; din acest motiv, LDL este cunoscut sub numele de “colesterolul rău“
Cauzele colesterolului ridicat
Colesterolul are patru funcții principale, fără de care nu am putea supraviețui:
- contribuie la structura pereților celulari;
- formeaza acizi biliari digestivi în intestin;
- permite organismului să producă vitamina D;
- permite corpului să produca anumiți hormoni;
O creștere a colesterolului face parte din procesul care îngusteaza arterele, numită ateroscleroză . În ateroscleroza, placile de aterom determină restricționarea fluxului sanguin.
Reducerea consumului de grăsimi din dietă vă ajută să gestionați nivelurile de colesterol. În special, este utilă limitarea alimentelor care conțin:
Greutatea excesivă sau obezitatea poate duce, de asemenea, la creșterea nivelului de LDL din sânge. Factorii genetici pot contribui la cresterea colesterolul. Persoanele cu hipercolesterolemie familială moștenită au niveluri foarte ridicate ale LDL.
Alte afecțiuni care pot duce la niveluri ridicate de colesterol includ: