Electrocardiograma
Electrocardiograma – abreviată ca EKG sau ECG – este un test care măsoară activitatea electrică a bătăilor inimii. Inima produce mici curenți electrici care se distribuie în tot mușchiul cardiac făcând-o să bată, adică să se contracte. Electrocardiograma (EKG) înregistrează această activitate electrică a inimii, afișând modul în care circulă curenții electrici prin mușchi. În acest fel, EKG-ul dă medicului foarte ușor indicii asupra modului în care se contractă inima, ritmicitatea, frecvența și normalitatea bătăilor acesteia.

De ce se face?

Un EKG oferă două tipuri majore de informații. Mai întâi, prin măsurarea intervalelor de timp pe EKG, medicul poate stabili in cât timp va trece valul electric prin inimă. Aflând cât durează un val pentru a călători de la o parte a inimii la următoarea arată dacă activitatea electrică este normală sau lentă, rapidă sau neregulată. În al doilea rând, prin măsurarea cantității de activitate electrică care trece prin mușchiul inimii, un cardiolog ar putea să afle dacă părți ale inimii sunt prea mari sau sunt suprasolicitate.

Doare?

Nu. Nu există nici o durere sau risc asociat cu o electrocardiogramă. Atunci când autocolantele ECG sunt îndepărtate, este posibil să existe unele disconforturi minore.

Este dăunător?

Nu. Aparatul înregistrează doar EKG. Nu trimite energie electrică în corp.