Deși testele pot fi utile în detectarea blocajelor existente în arterele coronare înainte de moartea bruscă, angina pectorală sau un atac de cord, în mod ideal ar trebui să încercați să preveniți formarea blocajelor în primul rând.
De aceea este important să înțelegeți cum se dezvoltă ateroscleroza și ce factori o accelerează. Chiar dacă aveți deja boală cardiacă coronariană și ați avut o intervenție chirurgicală de bypass coronarian, veți dori să micșorați șansa ca blocajul să revina.
Boala cardiacă coronariană rezultă din dezvoltarea progresivă a aterosclerozei în arterele coronare. La naștere, arterele coronare sunt complet deschise, nu există blocaje și fluxul sanguin este normal.
Între vârste cuprinse între 10 și 20 de ani, depozitele mici de lipide, numite “dungi grase“, încep să apară în mucoasa arterelor coronare. De-a lungul timpului, unele dungi grase se transformă treptat în depozite mai mari, numite “plăci fibroase”.
Pe măsură ce se formează placa fibroasă, aceasta iese în deschiderea arterei coronare. Aceste etape timpurii ale aterosclerozei progreseaza lent in anii adolescentei si in anii douazeci si treizeci, dar la varsta de 45 sau 50, multi oameni din societatea noastra au ateroscleroza mai avansata care poate duce la boala coronariana.
Dacă aveți factori de risc sau ați moștenit o problemă genetică în tratarea grăsimilor din corpul dumneavoastră, este mult mai probabil să aveți ateroscleroză. Aceiași factori pot accelera depozitele timpurii ale dungilor grase în arterele coronare ale copiilor dvs.
Relația dintre colesterol, dietă și ateroscleroza a fost observată pentru prima dată la iepuri în 1908 de către un medic patolog rus Ignatowsky. Studiile ulterioare pe primatele neumane au demonstrat relația directă dintre colesterol și grăsimile saturate din dietă, nivelul colesterolului din sânge și dezvoltarea aterosclerozei.
Studiile au arătat că, atunci când nivelul colesterolului din sângele primatelor neumane este redus prin dietă sau medicamente, depunerile de ateroscleroză din arterele lor coronare devin mai mici. Un studiu a arătat, de asemenea, că acest lucru este adevărat si pentru om.
De aceea este important să înțelegeți cum se dezvoltă ateroscleroza și ce factori o accelerează. Chiar dacă aveți deja boală cardiacă coronariană și ați avut o intervenție chirurgicală de bypass coronarian, veți dori să micșorați șansa ca blocajul să revina.
Boala cardiacă coronariană rezultă din dezvoltarea progresivă a aterosclerozei în arterele coronare. La naștere, arterele coronare sunt complet deschise, nu există blocaje și fluxul sanguin este normal.
Între vârste cuprinse între 10 și 20 de ani, depozitele mici de lipide, numite “dungi grase“, încep să apară în mucoasa arterelor coronare. De-a lungul timpului, unele dungi grase se transformă treptat în depozite mai mari, numite “plăci fibroase”.
Pe măsură ce se formează placa fibroasă, aceasta iese în deschiderea arterei coronare. Aceste etape timpurii ale aterosclerozei progreseaza lent in anii adolescentei si in anii douazeci si treizeci, dar la varsta de 45 sau 50, multi oameni din societatea noastra au ateroscleroza mai avansata care poate duce la boala coronariana.
Dacă aveți factori de risc sau ați moștenit o problemă genetică în tratarea grăsimilor din corpul dumneavoastră, este mult mai probabil să aveți ateroscleroză. Aceiași factori pot accelera depozitele timpurii ale dungilor grase în arterele coronare ale copiilor dvs.
Relația dintre colesterol, dietă și ateroscleroza a fost observată pentru prima dată la iepuri în 1908 de către un medic patolog rus Ignatowsky. Studiile ulterioare pe primatele neumane au demonstrat relația directă dintre colesterol și grăsimile saturate din dietă, nivelul colesterolului din sânge și dezvoltarea aterosclerozei.
Este posibil ca procesul de ateroscleroză să revina?
Raspunsul este da.Studiile au arătat că, atunci când nivelul colesterolului din sângele primatelor neumane este redus prin dietă sau medicamente, depunerile de ateroscleroză din arterele lor coronare devin mai mici. Un studiu a arătat, de asemenea, că acest lucru este adevărat si pentru om.